Ολοκλήρωση επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα “Κι αν ήσουν εσύ; – ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος”

Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που έγινε την Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Ηράκλειο. Το σεμινάριο είχε θέμα “Κι αν ήσουν εσύ; – ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” και βασιζόταν στο ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Το σεμινάριο ήταν εξ ολοκλήρου βιωματικό και είχε τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου που περιελάμβανε ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Στόχευε στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα και στην εξοικείωση με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία. Επιπλέον παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τέλος οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές και γενικότερες δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και των άλλων συνεργαζόμενων φορέων.

Στο τέλος του σεμιναρίου, οι επιμορφούμενοι έλαβαν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκδώσει η Ύπατη Αρμοστεία (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση το οποίο περιελάμβανε τα παρακάτω:

1.Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων.

  1. Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες. Οδηγός δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
  2. Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες. Οδηγός δραστηριοτήτων για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  3. Μονόλογοι από το Αιγαίο. Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

5.Αφίσες, κάρτες, σελιδοδείκτες και φυλλάδια για το προσφυγικό της Υ.Α. του Ο.Η.Ε.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους επιμορφωτές – εμψυχωτές από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένα τους: Νάσια Χολέβα, Νικολέττα Δημοπούλου και για τα “Περάσματα” Γιώργος Μπεκιάρης, Χρήστος Ραχιώτης, Ελένη Δριβάκου, Κατερίνα Κούρκουλου, Φλώρα Ασουμανάκη.

 

Ευχαριστούμε τη Δήμητρα Καμπέλη που μας ενημέρωσε για το στεγαστικό πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη και τον Ναίμ Χούρου που μοιράστηκε μαζί μας τη δική του προσφυγική ιστορία και μας μίλησε για τη ζωή του στην πατρίδα του και για τη ζωή του τα 10 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στην Κρήτη.

Ευχαριστούμε το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και τα συστεγαζόμενα σχολεία (1ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου και Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου) για την παραχώρηση της Αίθουσας και άλλων χώρων για την υλοποίηση του σεμιναρίου και ιδιαίτερα τον Υποδιευθυντή, κο. Νιοτάκη.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στους 40 περίπου εκπαιδευτικούς που από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι, παρακολούθησαν ανελλιπώς και με μεγάλη συνέπεια όλα τα εργαστήρια και τις δραστηριότητες του σεμιναρίου, επιδεικνύοντας έτσι το αληθινό ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη θεματολογία.

 

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης δια μέσου της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Προσφύγων Κωνσταντίνας Αρετάκη.

 

Κωνσταντίνα Αρετάκη

Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Κρήτης

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο