Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου – Χαιρετισμός Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης

Αγαπημένα μας παιδιά,

αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι

Εορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, μια εξαιρετική στιγμή στη συλλογική μνήμη του λαού μας. Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων.

Η διατήρηση και ενδυνάμωση της μνημειώδους πράξης της γενιάς του ’40 στη συλλογική μνήμη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η χώρα μας δρασκέλισε το κατώφλι του πολέμου που δεν τον ήθελε, αλλά και δεν μπορούσε να αποφύγει. Ξάφνιασε το ΟΧΙ της Ελλάδας. Ξάφνιασε τον Μουσολίνι πρώτον από όλους. Ήταν σίγουρος πως οι ενέργειες εκφοβισμού που προηγήθηκαν – με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό της «Έλλης» τον 15Αύγουστο του ίδιου χρόνου – είχαν προετοιμάσει το έδαφος για μια άνευ όρων παράδοση. Ξάφνιασε όμως και τον υπόλοιπο κόσμο. «Αν η Ελλάδα ενέδιδε στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι κανείς δεν θα είχε το δικαίωμα να την κατηγορήσει» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Ναυτιλίας.

Όμως, πώς ήταν δυνατόν να δεχθεί η χώρα μας μια τέτοια ταπείνωση από τις δυνάμεις του φασισμού και της βίας; Στις κορυφές των βουνών της Ηπείρου γράφτηκε μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας, ακόμα ένα ελληνικό θαύμα. Η άσβηστη, η ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς έδωσε το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη στους φαντάρους μας κι έγιναν οι ήρωες με την ατσαλένια θέληση, οι αγνές μορφές που θα θυμίζουν την πίστη στα αιώνια και ακατάλυτα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Πρέπει να αναλάβουμε τον ιστορικό ρόλο που μας αντιστοιχεί. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και να αγωνιζόμαστε σήμερα για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ευρώπη να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού.

Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο